duminică, 15 ianuarie 2012

Recnzie la recenta carte „Evocări” de Grigore Rusu, prof.univ., la Academia de Arte, maestru emerit al artei.Un artist mai vesel sau mai trist.

Viaţa ne demonstrează , că trebuie să ne străduim să învăţăm multe lucruri într-un timp scurt. Se spune că omul care nu ştie nimic trăieşte degeaba sau nici nu trăieşte. De aceste lucruri ne convinge Grigore Rusu în cartea sa „Evocări”. Profesorul universitar la Academia de Muzică,Teatru şi Arte Plastice, maestru emerit al artei, unul din fondatorii Teatrului „Luceafărul”, a cuprins în această carte amintirile sale, cele ale unui actor-pedagog cu experienţă, dar, după cum îl ştim, foarte tânăr la suflet.
Din această carte aflăm că viaţa unui actor nu e nici pe departe aşa cum ne imaginăm - adică mereu veselă şi presărată cu întâmplări amuzante. Aducerile-aminte adunate în aceste pagini sunt frânturi din viaţă, din viaţa sa de actor dedicată teatrului şi surprinse, ca şi pe scenă, în stil tragicomic.
În cele peste 200 de pagini, autorul, actorul în rolul lui Cleante din piesa „Bolnavul închipuit” de J-B Moliere, Valentin din piesa „Cei doi tineri din Verona” de Shakespeare, Visătorul din piesa „ Nopţi albe” de F. Dostoievski etc., ne arată o altă faţă a teatrului şi a întămplărilor petrecute în spatele scenei. Cu multă pasiune, reprezentantul echipei teatrale de la Teatrul „Luceafărul” deschide cortina şi ne introduce în tumultul vieţii actorilor, ne povesteşte lucruri inedite, ne arată cealaltă faţă a unor personalităţi cum sunt: K. Stanislavski, Emil Loteanu,Veniamin Apostol etc., precum şi primii săi paşi spre zările albastre.
„Evocări” - o carte plină de întâmplări ale teatrului, de la început si până la replica finală, demonstrează că tot cei bun în om trebuie să triumfe, căci acolo e scânteia: ‘’ Cea mai bună realizare, de care ne bucurăm astăzi, este libertatea. Libertatea visată de atâţia ani, este altfel decât o aşteptam noi. Libertatea pentru noi era un vis, un paradis imaginar. Noi consideram Occidentul ca pe o lume liberă în care se trăia bine, în care toată lumea era fericită. Visam să trăim şi noi aşa, fără să ne întrebăm care sunt costurile acelei vieţi fericite şi frumoase. Atunci nu ne întrebam, iar acum descoperim costurile...
Oricum, democraţia a învins. Exzistă şi realizări: avem o presă liberă, în măsura posibilităţilor, pluralismă paşi importanţi, dar, cu certitudine, vor urma încă mulţi ani grei. Sunt, însă, optimist şi cred că vom ajunge la o viaţă mai bună şi la un trai mai decent. Vorba lui Mihai Codreanu: „Viaţa e o sărbătoare plină de cântece, de jocuri, veselie, de flori,de săruturi, de poezie, de visuri, de amintiri şi de lumină”...


Olga Alerguş.
Săptămâna” 11-06-2010

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu