duminică, 15 ianuarie 2012

V. Apostol despre Grigore Rusu

Veniamin Apostol, Rectorul Institutului de Arte, Prşedintele Uniunii Teatrale, cu ocazia jubileului de 60 de ani a lui Grigore Rusu. „ ...a crescut şi educat o pleiadă de personalităţi marcante ale vieţii teatrale din Moldova”.
Grigore Rusu, evident, e o personalitate marcantă în domeniul artei teatrale, un om de o bunătate rară, un om care are un spirit ironic, cu foarte mult umor din naştere, unul dintre colegii noştri şi unul dintre colegii mei.

    Grigore Rusu, împreună cu echipa Teatrului „Luceafărul”, fondatorii acestui teatru, au adus în anii şaizeci, aici în Moldova, un început de reformă teatrală, care era deja bine cunoscut în Moscova prin intermediul Teatrului „Sovremennic”, unde activau O. Efremov, O. Tabacov.
Fiind discipolii şcolii de teatru vahtangoviste,o şcoală de excepţie cunoscută în lume, ei au venit cu cîteva spectacole, care au făcut, pur şi simplu, furoare în Chişinău. Despre ei se mai spunea că „au plecat la Moscova moldoveni şi s-au întors români”. Ei au venit cu o limbă perfect românească, ceea ce era foarte şi foarte atrăgător, în al doilea rând, aveau un spirit de echipă, când nimeni nu se evidenţia. Acel spirit s-a păstrat o periioadă, dar, din păcate, valurile timpului au influenţat negativ asupra colectivului Teatrului „Luceafărul”.
Grigore Rusu era pe atunci un coleg al lui D.Fusu, I. Şcurea, I. Ungureanu, Gh. Rotăraş etc.,care nu se deosebea cu nimic, datorită faptului că toţi posedau o şcoală de excepţie. Ei făceau teatru nu printr-un chin, ci printr-o mare dragoste, unde predomina spiritul de sărbătoare în toate spectacolele lor: Nota zero la purtare, Costumul de nuntă, Intrigă şi iubire.
Am avut ocazia să colaborez cu Grigore Rusu în calitate de regizor la spectacolul „ O vânătoare de raţe”, în care dânsul interpreta rolul lui Kuşac şi, ca actor, ca interpret, era foarte maleabil, cucerind inimile spectatorilor prin sinceritate şi interpretare organică, ajungănd la mari performanţe.
Îi sunt dragi studenţii. Se ştie că nu toţi marii actori pot fi şi buni pedagogi. Grigore Rusu posedă o calitate deosebită. Pentru că nicicum nu poţi sâ-l înveţi pe un student să facă aşa cum faci tu în artă, ci să faci tot posibilul ca el (studentul) să-şi găsească singur calea, fiind pe alocuri corectat.
Grigore Rusu face parte din acea trupă de aur al Teatrului „Luceafărul”, care în anii şaizeci ca un magnet ne atrăgea pe noi toţi, cei care ne făceam studiile la diferite facultăţi prin Chişinău. Seară de seară ne zbăteam, ne luptam să nimerim la spectacolele luceferiştilor şi, în fond, am putea zice că acesta a fost teatrul tinereţii noastre.
Profit de moment că nu sunt numai ptrezentator, ci şi rectorul Iinstiitutului de Arte, unde domnul Grig. Rusu colaborează la facultatea Arte Dramatice, astfel că voi da citire unui text din partea rectorului: „Arta teatrală a Moldovei a cunoscut în anii şaizeci o explozie deosebită, când în analele istoriei culturii naţionale fusese deschis un nou teatru ce poartă simbolicul nume Luceafărul, fondat în baza Studioului Naţional, cu discipolii Şcolii superioare de teatru „B. Şciuchin” din Moscova. Teatrul pentru tineret „Luceafărul” devine foarte repede steaua de veghe a conştiinţei noastre naţionale, recunoscută pe întreg arealul Uniunii Sovietice.
Grigore Rusu a activat pe scena Teatrului „Luceafărul” timp de 26 ani, interpretând peste 80 de roluri, printre care Von Calb din „Intrigă şi iubire”, Daniel din „Nota zero la purtare”, Andrew Agucchek din „ A 12 noapte”, Andrei din „Voiaj de nuntă”, Osipbai din „Înălţare pe muntele Fudliama”, Ahov din „Banii sunt ochiul dracului” etc.
Activează în domeniul pedagogiei din 1966, la filiala Şcolii superioare de teatru „B. Şciukin” de pe lângă Teatrul „Luceafărul”, iar din 1967 şi la Institutul de Arte, ajungănd profesor universitar, şef catedră.
Cu ocazia jubileului de 60 de ani de la naşterea sa, conducerea Institutului de Arte exptrimă domnului Gr. Rusu calde felicitări, urări de sănătate şi prosperare pe tărâmul pedagogiei artistice şi mulţumiri pentru munca ce o depune în cadrul institutului şi a facultăţii teatrale. Să ne trăieşti, dle Grigore Rusu.
Apoi a dat citire cătorva telegrame:

    Stimate domnule Grigore Rusu!
Vă rog să primiţi felicitările mele cordiale cu prilejul jubileului de 60 ani - un bilanţ fericit al activităţii d-voastră pe tărâmul artei dramatice moldoveneşti. Oriunde v-ai fi aflat, pe scena teatrului ori în analele universitare, cuvântul d-voastră a stărnit admiraţie şi dragostea admiratorilor spectatori.
Vă urez, maestre, multă sănătate şi multă inspiraţie, cu speranţa că talentul d-voastră ne va bucura şi de acum înainte cu noi realizări artistice.
MIRCEA SNEGUR
Preşedintele R. Moldova


    Stimate domnule Grigore Rusu
Am deosebita plăcere de a Vâ adresa sincere felicitări şi urări de bine cu ovazia împlinirii a 60 de ani şi a sărbătoririi Dumneavoastră ca talentat om de teatru şi profesor universitar. Vă doresc, maestre, ani îndelungaţi şi fericiţi de viaţă, succese mari în activitatea de creaţie.
PETRU LUCINSCHI
Preşedintele Parlamentului R. Moldova.


DIPLOMĂ DE ONOARE
Se conferă
Talentatului actor şi pedagog
Domnului Grigore Rusu
Cu ocazia împlinirii frumoasei vărste de 60 de ani,pentru cuccesele remarcabile obţinute în domeniul artei teatrale şi aportul considerabil marcat la instruirea mai multor generaţii de artişti din Republică.

Mihai Cibotaru Ministrul Culturii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu